Jeugd week 22 Jeugd week 22

Jeugd week 22
Liefde & LeugensLiefde en leugens lijken wel tweelingen. Je ziet ze zo vaak samen. Ze gaan hand in hand. Soms wordt er flink op los gelogen om de liefde van de ander (pardon, het lichaam van de ander) te krijgen. Liefde is het slagveld, de leugens vormen het wapengekletter.

En sommige leugens klinken zo redelijk. "Je moet elkaar toch seksueel leren kennen voor je trouwt?". Of: "Als je met elkaar naar bed geweest bent, ben je in Gods ogen al getrouwd." Sja. Echt? Waar staat dat dan? Of is dit een verdraaide waarheid?

Heel veel leugens worden door miljoenen mensen geloofd, maar wordt zo'n leugen daardoor een waarheid?

In een brief schreef een 26-jarig meisje ons: "Ik behoor tot diegenen, die niet tot het huwelijk met seks konden wachten en ik ben nu zeer teleurgesteld." Haar teleurstelling wordt door miljoenen gedeeld, die dezelfde leugen volgden. In onze tijd en cultuur is de leugen van vrije seks Leugen no. 1; deze leugen is veelzijdig en wijd verspreid en het is de moeite waard om een paar punten ervan nader te bekijken.

LEUGEN 1: "Seks geeft een band van intimiteit."

Seks is een uiting van intimiteit en niet het middel ertoe. Echte intimiteit kan niet zonder een belofte tot eerlijkheid, liefde en trouw. Intimiteit is niet in de eerste plaats een seksuele ontmoeting. Een prostituée geeft haar lichaam, maar je kunt haar relaties moeilijk intiem noemen. Seks vóór het huwelijk kan zelfs intimiteit verhinderen. In Christianity Today van oktober 1986 schrijft Donald Joy dat seks voor het huwelijk de emotionele binding tussen twee partners verkort. Hij bespreekt een onderzoek onder 100.000 vrouwen dat uitwees dat er verband bestaat tussen vroege seksuele ervaringen en o.a. ontevredenheid in het huwelijk en gebrek aan seksuele intimiteit.

LEUGEN 2: "Het is belangrijk om op jonge leeftijd met seks te beginnen; het helpt je om elkaar goed te leren kennen en om later betere partners te worden."

Een meisje schreef ons het volgende: "Nadat ik een maand verkering met mijn vriend had, begon hij over seks te praten. Hij vroeg me steeds weer om met hem naar bed te gaan, maar telkens zei ik ?Nee?. Op mijn 16e verjaardag vroeg hij me of ik nu volwassen genoeg was om met hem te slapen. Ik zei ?Ja?. Op de avond voordat het zover zou zijn, zat ik op mijn bed en liep mijn post na. Plots had ik mijn WLW-kaart in mijn handen. Daarop belde ik hem meteen op en zei hem dat ik besloten had, voor het huwelijk met niemand naar bed te gaan. De volgende ochtend, wanneer mijn ouders het huis uit zouden zijn, zou hij langskomen?"

Al geven vroege seksuele ervaringen misschien een tijdelijk genot, je mist de beste weg naar een gelukkig huwelijk. Weinigen zullen bereid zijn er voor uit te komen, maar als ze eerlijk zijn zullen velen moeten toegeven dat seks vóór het huwelijk nogal tegenvalt. Iemand schreef naar WLW: "Ik ben één keer met een jongen naar bed geweest, maar ik heb er geen minuut van genoten. Ik peins er niet over het nog een keer te doen."

Een andere studente vroeg: "Is seks in het huwelijk net zo erg als het buiten het huwelijk is?" Waarom waren deze meisjes teleurgesteld? Ze geloofden de leugen. Nog zo'n leugen is het om seks met leeftijd te verbinden in plaats van met het huwelijk. Jongeren hebben soms het idee dat ze niet normaal zijn als ze zo rond hun twintigste nog maagd zijn. Volgens Gods idee over liefde is het juist normaal, gezond en verstandig om seks te bewaren tot het huwelijk, ongeacht je leeftijd.

LEUGEN 3: "Vrije seks is 'fun' en geeft vrijheid."

Ik las ooit van een Hollywood-ster dat zij zich erop beroemde, dat ze al met zoveel mannen naar bed was geweest, dat het aantal hotelkamers waarin zij geweest was, zeker groter zou zijn, dan het aantal hotelkamers waar de Gideonbijbel ligt. Een voortdurende partnerwisseling maakt niet gelukkig en geeft ook geen vrijheid.

Een jong meisje schreef ons: "Ik ben voortdurend op zoek naar liefde en de enige manier waarop ik me er mee kan identificeren, is lichamelijk. Ik ben al met 18 jongens naar bed geweest. Ik heb het gevoel dat ik niet het recht heb om NEE te zeggen, hoewel ik dat graag zou willen." De meeste meisjes voelen zich misbruikt wanneer ze hun lichaam geven voor één nacht. Een ander meisje schreef: "Ik ben gebruikt en ik vind het genoeg zo. Ik zal nooit meer seks hebben voor het huwelijk."

Zulke losse seks is tweederangs. De journalist George Leonar zei het volgende: "Losse seks lijkt niet op een feestmaal, het heeft niet eens de kwaliteit van een hartige sandwich - het is leeg als fastfood, geserveerd met plastic bord en bestek." Het geeft ook geen vrijheid, want het is dwangmatig. Groepsdruk, druk van de media of van een partner geeft nooit vrijheid, maar veeleer teleurstelling, wonden op je ziel.LEUGEN 4: "Je moet wel niet helemaal normaal zijn, of preuts, als je je seksualiteit niet vrij tot uiting brengt."

'Iedereen doet het' - veel jongeren geloven deze leugen en leven ernaar. Waar ze vaak niet bij stil staan, is dat seks vóór het huwelijk ziekte en problemen met zich mee brengt. Onderzoekers aan de Universiteit van Indiana (VS) hebben bewezen dat seksueel actieve tieners eerder geneigd zijn tot alcoholmisbruik en drugs en eerder moeilijkheden krijgen op school; daarnaast hebben ze sneller last van depressiviteit, eenzaamheid of zelfmoordneigingen. Seks vóór het huwelijk is ook slecht voor je lichamelijke gezondheid; het is een uitnodiging voor nogal wat seksueel overdraagbare ziektes, inclusief aids.

Seks vóór het huwelijk kan ook een toekomstig huwelijk ondermijnen. Veel getrouwde mannen geven toe dat ze hun vrouw constant met vorige partners vergelijken moeten en dat ze zich daarin gevangen voelen. Het legt de basis voor vergelijking, achterdocht en wantrouwen. 'Ben ik wel net zo aantrekkelijk als haar vorige vriend?' 'Als hij niet op me wachtte voordat we getrouwd waren, waarom zal ik dan geloven dat hij nu trouw is?' 'Als er een beter iemand op de proppen komt, word ik dan aan de kant gezet?'

LEUGEN 5: "God begrijpt toch zeker wel dat we in de 21e eeuw leven? Als de maatschappij het OK vindt, waarom zou het dan verkeerd zijn?"

De Bijbel is er duidelijk over dat seks buiten het huwelijk zonde is. Het zevende gebod zegt: 'Gij zult niet echtbreken'. Paulus vermaant de Korinthiërs om 'te vlieden van de hoererij' (I Kor. 6:18,19) en tegen de Efeziërs zei hij dat er onder hen zelfs niet sprake mag zijn van 'hoererij en allerlei onreinheid' (Ef. 5:3). In Hebreeën staat: 'Het huwelijk zij in ere bij allen en het bed onbezoedeld. Want hoereerders en overspelers zal God oordelen' (Hebr. 13:4).

God heeft deze regels niet gegeven omdat Hij een spelbreker zou zijn. Integendeel! Omdat God ons heeft geschapen en omdat Hij meer van ons houdt dan wij kunnen beseffen, heeft Hij ons zijn 'spelregels' gegeven. God is moderner dan onze 21e eeuw. Hij kent de gevaren van vrije seksualiteit en wil ons beschermen tegen leugens over liefde. God zal niet, omwille van de meerderheid, Zijn geboden aanpassen. Zijn liefde is ware liefde tegenover ons.

 

LEUGEN 6: "Waarom zou je wachten? Hoe weet je zeker dat dat het beste is? Is seks het wachten wel waard?"

Gehoorzaamheid aan Gods geboden houdt in dat we vertrouwen dat Hij weet wat het beste is voor ons. De keuzes die we maken in ons gedrag op seksueel gebied vragen geloof in waarheden die we misschien niet begrijpen. Zo zijn er geestelijke, emotionele, lichamelijke en psychologische redenen waarom God seksuele gemeenschap heeft beperkt tot het huwelijksbed. Sommige van deze redenen gaan boven ons begrip uit. We moeten eenvoudigweg geloven dat God het beste met ons voor heeft. Wel kunnen we leren van degenen die hun keuzes al gemaakt hebben. Veel getrouwde mensen hebben er spijt van dat ze niet gewacht hebben. Christenen die niet gewacht hebben, lopen vaak rond met een sterk schuldgevoel en een groot verdriet. En wie kent een echte christen die er spijt van heeft dat hij wel gewacht heeft met seks tot het huwelijk?

 

LEUGEN 7: "Als je geen maagd meer bent, is er geen weg meer terug."

Is het niet frappant dat dezelfde duivel die ons leugens voorhoudt over vrije seks, juist degenen veroordeelt die naar zijn leugens hebben geluisterd? 'Je bent afgeschreven'. 'Niemand zal meer van je houden'. 'God zal je nooit meer kunnen aanvaarden of inzetten in Zijn koninkrijk'. 'Je kunt je nooit meer aansluiten bij Ware Liefde Wacht en je zult nooit een gelukkig huwelijk hebben!' Geen wonder dat Johannes in zijn brief verwijst naar satan als de vader der leugen (Joh. 8:44). Geloof zijn leugens niet! God kan en wil je vergeven als je berouw hebt en afstand doet van je vroegere levensstijl van seksuele immoraliteit.

Wat vreselijk als je deze laatste leugen gelooft. Deze leugen die jou bij het grof vuil zet en die jou het gevoel geeft nutteloos en verloren te zijn. Geloof deze leugen niet! God kan en zal je vergeven wanneer je berouw toont, je leven verandert en je onreine levensstijl aflegt. Sommigen die de WLW-belofte ondertekend hebben, schreven ons en vroegen om hun kaart te verscheuren, omdat ze hun belofte niet hadden gehouden. In zulke gevallen vertellen we de jongeren van Gods vergeving en van de mogelijkheid om een nieuwe start te maken. Ze kunnen NU hun tweede maagdelijkheid en reinheid ontvangen! Deze uitweg mag echter geen reden zijn om te zondigen! Berouw is immers ook een geschenk van God, waarop je niet zonder meer mag rekenen. Blijf liever rein en verheug je in het fantastische leven dat daarbij hoort! Laten we kiezen om niet met de stroom mee te gaan! Dat is niet de makkelijkste keus; het is niet de makkelijkste weg. Maar met Gods hulp zal het ons lukken en het zal de moeite meer dan waard blijken!


 Wist je dat:

... sommige leugens je persoonlijkheid misvormen?

... sommige leugens je leeg achterlaten?

... sommige leugens om je kapot te lachen zijn?

... andere leugens je juist kapot maken?

... een leugen nooit een waarheid wordt?